O Nama

Bošnjački džemat u Seattleu je najzapadniji džemat na području SAD-a, i član je Islamske zajednice Bošnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvi Bošnjaci na područje Seattlea dolaze krajem 1992. i početkom 1993. godine, a u samoj državi Washington ima podatak da je prvi Bošnjak došao poslije drugog svjetskog rata i to u grad Spokane. Kao posljedica naraslih potreba za organizovanjem Bošnjaka (njegovanje vjere, kulture, tradicije, kako kod djece tako i kod mladih i odraslih), te poprilično brojnu zajednicu Bošnjaka ovdje u Seattleu, kao i šire u državi Washington, iskazana je želja za osnivanjem institucije koja bi trebala da sačuva Bošnjake od potpunog otuđenja od naše domovine Bosne, vjere, tradicije i ostalog što ide uz to, kao i da se iznađu načini da se sačuvaju djeca i omladina od potpune asimilacije, i to one u negativnom smislu.

Zvanični nastanak i oformljenje Islamske Zajednice Bošnjaka u Washingtonu datira od Ramazana 2000. godine. Tačnije, 10. decembra 2000. godine je održana osnivačka Skupština na kojoj je usvojen Statut Islamske Zajednice i izabran prvi Izvršni Odbor. Ovoj Skupštini su prethodili uvodno-dogovorni sastanak u kući Ahmeta Kulage i takozvane mini-skupštine po mjestima oko Seattlea u kojima su živjeli naši Bošnjaci sa ciljem da delegiraju osobe za glavnu Skupštinu.