Mevlud – u povodu 12. Rebiul-evvela , rodjenje Muhammeda,a.s.

 Muhammed, a.s. je posljednji poslanik Allaha dz.s., rodjen je 12. rebiul-evvela 571. godine, u gradu Mekki. Sin je Abdullaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejs. Sigurno je da Muhammed, a.s., pored poslanicke uloge, zauzima najznacajnije mjesto medju svim ljudskim velicinama o kojima postoji povijesno svjedocanstvo.

         On je najbolji primjer svih ljudskih vrlina, uzor covjeka, roditelja, prijatelja, drzavnika, vojskovodje … O njemu se Kur’an izravno izjasnio:
“Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji cesto Allaha spominje.” ( El-Ahzab, 21 ).

Slijedom uputa iz Kur’ana i hadisa saznaju se i obaveze muslimana prema Poslaniku i nakon njegovog preseljenja na Ahiret. U prvome redu, muslimani su duzni slijediti njegovu vjernicku praksu, s postovanjem izgovarati njegovo ime, dodajuci alejhis-selam, a donijeti salavat na njega kada se spomene njegovo ime:

“Zaista Allah i Njegovi meleki donose salavat na Vjerovjesnika! O vjernici, donosite i vi salavat (na njega) i saljite mu selam!” ( El-Ahzab, 56 ).

“U cijem prisustvu se spomene moje ime, neka donese na mene salavat. Jer, ko na mene donese jedan salavat, Allah ce na njega deset.” ( Tirmizi ).

Mevludskim programom koji organizira Islamska Zajednica Bosnjaka u Washingtonu idealna je prilika da se u sto vecem broju okupimo I zajedno proucimo mevlud I osvijeetlimo nasu dzamiju sjecajuci se lijepih primjera o zivotu naseg miljenika Muhammed a.s..

Pozivamo vas da dodjete u subotu, 11. Januara 2014. godine a pocetak mevluda planiran je  poslije aksam namaza u 5 sati , a poslije jacije namaza planirano je druzenje-sijelo u prostorijama dzamije!

Ponesite sa sobom nesto od hrane ili kolaca kako bi zajedno uvelicali

 mevludsko drudenje!

 

Puno selama od

imama Begzudin ef. Jusic